seecult.org writes, “BEOGRAD, 16. januara (SEEcult.org) – Nezavisni filmski reditelj Peter Sempel, poznat po saradnji sa Čuvenim muziČarima i umetnicima, odrzaće krajem februara u Beogradu filmsku radionicu “Opera Meets Punk”, na koju se zainteresovani mogu prijaviti do 15. februara.

Biro za kulturu i komunikaciju, u saradnji sa Filmskim centrom Srbije (FCS) i Fakultetom za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta, organizuje tu radionicu u prostorijama Megatrenda od 26. do 28. februara. Kao gostujući predavači pojaviće se domaci filmski reditelji i autori filmske muzike, saopštio je FCS.

Cilj radionice je da kroz primere manje poznatih, originalnih i ređe korišćenih strategija u radu sa slikom i zvukom, podstakne filmske autore, studente akademija, kao i likovne i primenjene umetnike da otkriju nove puteve kreativnosti i strategije nezavisne filmske produkcije.

Prisustvo na radionici je slobodnog tipa (znanje engleskog je prednost).

Zbog ograničenog broja učesnika neophodno je poslati prijavu sa osnovnim ličnim podacima, kao i osnovnim podacima o obrazovanju.

Zainteresovani mogu da posalju prijave na e-mail adrese xtended.mind@gmail.com ili m.vondada@gmail.com, sa naznakom “Za filmsku radionicu”.

Reditelj Sempel (53), rođen u Australiji, još u detinjstvu prešao je u Evropu. Bavio se filmom, fotografijom, novinarstvom i realizovao veliki broj kratkometražnih filmova u nezavisnoj produkciji.

Njegovi filmovi povezuju dokumentarne i igrane strukture u dugometražne muzičke filmove, kao što su “Nina Hagen – Punk + Glory” (Pank i slava), koji je i predstavio krajem 2005. godine u Gete institutu i Domu omladine Beograda, zatim “Just visiting this planet. Die Winterreise” (1991), “Dandy” (1988), “Jonas in the Desert” (1994), “Hustler for life – Allen Ginsberg” (1998), “Patti Smith sings for Harry Smith Library” (1998), “David Carradine, his wife and his silver flute” (1998), “Dennis Hopper reads Rilke in Hollywood” (1999)…

Prilikom boravka u Beogradu, Sempel je rekao za Portal SEEcult.org da je film s Ninom Hagen snimao tri meseca 1999. godine u Los Anđelesu, Berlinu, Parizu, Hamburgu, Njujorku i Indiji, a predstavio ga je širom sveta, kao i ostala svoja ostvarenja. Film sadrži dokumentarni i muzički kolaž sa zvezdama kao sto su Nik Kejv (Nick Cake) i Bed Sids (Bad Seeds), Bliksa Bargeld (Blixa), Motorhed (Motorhead), Jelo (Yello), Lu Rid (Lou Reed)… Osim njihove i muzike Nine Hagen, film sadrži i kompozicije Bruknera, Šuberta i Mocarta.

Sempel je rekao i da mu je snimanje sa Ninom Hagen, velikom pank zvezdom 80-ih godina, bilo jedno od najtežih, a predstavio ju je u filmu i kao brižnu majku dvoje dece, aktivistkinju Amnesty Internationala, vernicu i istovremeno seksi i žestoku muzičarku i pevačicu, koja u filmu peva i indijske religijske pesme, operske arije i pokazuje neverovatnu sposobnost transformacije glasa.

Organizatori radionice su Milica Lapčević i Vladimir Šojat.

Sempelov sajt je http://www.sempel.com