Artterror je nezavisna video produkcija i umetnička asocijacija koja je osnovana 1989. godine, a zasnovana je na principu nezavisne, otvorene platforme sklone multidisciplinarnosti, umrežavanju i eksperimentu. Osnovali su je umetnica Milica Lapčević i FTV montažer Vladimir Šojat.

Artterror_Bjelicic-FilmforumOpus produkcije Artterror obuhvata niz kratkih, eksperimentalnih formi u kojima su obrađene različite teme i motivi, kao što su potret boginje gladi koja vlada našom planetom (St.Famine), poređenja tokova industrijske i genetske revolucije (Mechanique folie), ruska umetnička avangarda kao politička sudbina (Smrt gđe Lenjin),video eseji na temu apatije i apatrida (Twinkle, twinkle little star), uzajamnog dejistva astronomije i meterologije, kartografije i romantike (H-eaven), kapitalizma i socijalne pravde (Fiskarens drom), predosećanja rata (Chants of mercy) kao tehnologije generisanja televizijske slike (RGB)…

Artterror_Andjeo

Autori u tim video radovima razmatraju savremene teme sa ironijskom distancom, koristeći kao polazište modele mišljenja iz istorije filozofije i civilizacije iz kojih nastaju slojeviti, kodirani, fragmentarni prizori, čija se provokativnost ogleda u odbacivanju prihvaćenih modela mišljenja.

Video radovi Artterrora prikazani su na brojnim festivalima i u galerijama u Parizu, Stokholmu, Geteborgu, Njujorku, San Francisku, Pasadeni, Bergenu, Londonu, Kelnu, Vroclavu, Atini, Solunu, Klermon-Feranu, Firenci, Moskvi, Novom Sadu, Podgorici i Beogradu.

Milica Lapčević od 1990. godine nastupa pod pseudonimom Lilie Ewgraphovitch, a Šojat pod umetničkim imenom Maximilian von Dada.